
Skat på guld i Tyskland: Ejertid, bagatelgrænse og arv
Skat på guld i Tyskland skal kun betales ved et salg, hvis der højst er gået ét år mellem køb og salg. Grundlaget er reglerne om private afståelsesforretninger i §§ 22 og 23 EStG (tysk indkomstskattelov). Denne side forklarer ejertiden, bagatelgrænsen, momsen ved køb og det særlige ved arvet guld. Retstilstand: november 2026.
Hvornår er salg af guld skattefrit i Tyskland?
Efter tysk skatteret gælder fysisk guld i privatformuen som et »andet aktiv«. Sælger De det med gevinst, er det en privat afståelsesforretning efter § 22, nr. 2, sammenholdt med § 23, stk. 1, 1. pkt., nr. 2 EStG – men kun hvis der højst er gået ét år mellem erhvervelse og salg.
Har De guldet i mere end ét år, er gevinsten skattefri, uanset dens størrelse. Det gælder både barrer og mønter. Det er datoerne for købsaftalerne, der tæller, ikke levering eller betaling. Gem derfor Deres fakturaer permanent.
Efter § 23, stk. 1, 1. pkt., nr. 2, 4. pkt. EStG forlænges fristen til ti år, hvis aktivet i mindst ét kalenderår er brugt til at skabe indtægter, f.eks. ved udlån mod rente.
Bagatelgrænsen på 1.000 €
Sælger De inden for ejertiden, forbliver gevinsten skattefri, hvis den samlede gevinst fra alle private afståelsesforretninger i kalenderåret er under 1.000 € (§ 23, stk. 3, 5. pkt. EStG). Det er en bagatelgrænse, ikke et bundfradrag: Er gevinsten 1.000 € eller mere, er hele beløbet skattepligtigt.
Skattepligtige gevinster beskattes med Deres personlige indkomstskattesats, ikke med den faste kapitalindkomstskat. Tab fra sådanne forretninger må kun modregnes i gevinster fra private afståelsesforretninger. Efter § 23, stk. 3, 7. og 8. pkt. EStG kan de føres tilbage til det foregående år eller fremføres til senere år.
Moms ved køb: guld og sølv
I Tyskland er levering, indførsel og erhvervelse inden for EU af investeringsguld momsfri efter § 25c, stk. 1 UStG. Ved investeringsguld forstås barrer på mindst 995 promille og guldmønter på mindst 900 promille, der er præget efter 1800, er eller var lovligt betalingsmiddel i oprindelseslandet og normalt sælges til højst 80 % over deres guldværdi.
Sølv og platin er ikke omfattet af denne fritagelse. De pålægges som regel normalsatsen på 19 % efter § 12, stk. 1 UStG. Brugtmomsordningen (differencebeskatning) efter § 25a UStG gælder nu kun i særlige tilfælde, f.eks. for varer fra private sælgere.
For ædelmetaller på toldoplag ændrede det tyske finansministerium den administrative vejledning om moms (Umsatzsteuer-Anwendungserlass) med en skrivelse af 9. april 2026. Fagartikler ser dette som en begrænsning af modeller, hvor sølv eller platin købes momsfrit på et toldoplag. Hvordan det udmønter sig i det enkelte tilfælde, afhænger af den konkrete udformning.
Arvet guld: hvad gælder skattemæssigt?
Ved en vederlagsfri erhvervelse, altså ved arv eller gave, tilregnes De den tidligere ejers erhvervelse (§ 23, stk. 1, 3. pkt. EStG). Har afdøde købt guldet for mere end ét år siden, kan De sælge det uden indkomstskat, også umiddelbart efter arven.
For den tyske arveafgift tæller guldets værdi på dødsdagen. Den lægges til resten af boet. De personlige bundfradrag efter § 16 ErbStG omfatter bl.a. 500.000 € for ægtefæller, 400.000 € for børn, 200.000 € for børnebørn og 20.000 € i afgiftsklasse II og III.
Arvet guld uden dokumentation
Det bliver vanskeligt, hvis De ikke kan dokumentere, hvornår afdøde købte guldet. Juridisk tæller afdødes erhvervelse. Men hvis skattemyndighederne spørger, skal De kunne vise, at ejertiden er overholdt.
Alle dokumenter, der tidsfæster ejerskabet, er nyttige: gamle fakturaer, kontoudtog, depot- eller bankboksoptegnelser, fotos, testamentet og arvebeviset. Selve arven kan også hjælpe. Ligger den mere end ét år tilbage, er ejertiden under alle omstændigheder overholdt. Ved større beløb spørger forhandlere også om oprindelsen. Et arvebevis gør salget lettere.
Bemærk
Denne side giver et generelt overblik over retstilstanden i Tyskland i november 2026. Den er ikke skatterådgivning og erstatter ikke en vurdering af Deres konkrete situation. Ved konkrete spørgsmål bedes De kontakte en skatterådgiver eller Deres skattekontor.


